Okategoriserade

Obama lever!

17 okt , 2012, 08.19 juribonsdorff

 

Vänsterns två veckor långa panikattack är över. Den stora ledaren har en puls. Han lever. Han har, fan ta mig, till och med lite krut kvar i sig.
En republikansk kommentator sa att Obama kom till debatten med dolkar i fickorna. Det var en överdrift, men det var klart att Obama inte en gång till skulle låta Romney sopa golvet med honom.

I en och en halv timme svarade Obama och Romney på frågor från publiken. Det gällde ekonomi, skatter, immigration och jämställdhet bland annat. Det var uppenbart att kandidaterna inte hyste varma känslor för varandra. Ingendera hade tänkt överlåta övertaget till motståndaren. Upprepade gånger avbröt speciellt Obama sin rival för att kontra. Den här gången fanns inga podium och tidvis stod kandidaterna ansikte mot ansikte.
Det mest laddade ögonblicket kom när Obama talade om attacken mot det amerikanska konsulatet i Benghazi. Obama stirrade djupt in i Romneys ögon och konstaterade att antagandet om att hans administration av politiska orsaker skulle ha dolt sanningen om att attacken var ett terrordåd är kränkande. Det är nämligen vad republikanerna och Romneys kampanj har antytt. I samma meningsutbyte kom Romneys största fadäs. Romney trodde sig ha fått fast Obama med en lögn när presidenten sa att han kallat attacken ett terrordåd genast dagen efter i ett uttalande i Vita huset. Romney antydde att så inte var fallet.
-Kolla utskriften sa Obama kallt, medan debattledaren snabbt bekräftade att så var fallet. Poäng till Obama.
Obama attackerade Romney om bilindustrin, hans skatteplan, jämställdhetsfrågor, immigration och jo, i sitt sista svar fick han in Romneys famösa uttalande om att 47 procent av befolkningen i praktiken inget annat vill än att leva på statliga allmosor.

Summa summarum. Demokraterna fick vad det ville. En uppstånden Obama. Men demokraternas och Obamas problem är at Romney inte var dålig. Han var lite sämre än Obama, snabbmätningar gav Obama en hårfin seger, men detta var ingen slakt på långt när. Romney pekade effektivt på alla de löften som Obama inte uppfyllt och på den svaga ekonomin. Frågan är om inte republikanerna i själva verket kan kalla drabbningen oavgjord.

Den första debatten ändrade tonen i hela kampanjen. Denna debatt gör det inte. Det bästa Obama kan hoppas på är att den starka Romney vinden mojnar. Och det tror jag att den gör. Sannolikt är att vi står inför en riktig rysare på valdagen.

, , , , , ,

2 kommentarer

  1. Svenne skriver:

    Debattledaren har i efterhand gett Romney rätt i sak om Benghazi:

    http://tinyurl.com/cmz42yq

    • juribonsdorff skriver:

      Tjena Svenne,

      Helt rätt. Och republikanerna har på riktigt legitima frågor att ställa om hur administrationen hanterade Benghazi. Såväl dess säkerhet före attacken, som framförallt situationen efter den. Det finns en klar sårbarhet för Obama pa den punkten. Men debatter handlar inte om hur de analyseras efteråt. 65 miljoner mänskor tittar på debatten, en bråkdel av dem följer med analyserna efteråt. Och ett faktum är att Romney försökte sätta dit Obama med ett påstående som inte var sant, fast den stora bilden var mer komplicerad än så. Därför blev situationen ett besvärlig för Romney. Tack för kommentaren.

      h Juri

Kommenteringen är stängd.