Okategoriserade

Kvinnor i en mapp?

18 okt , 2012, 19.32 juribonsdorff

 

Två dagar efter den senaste debatten och med 19 dagar till valdagen är Obama nöjd. Ingen talar om administrationens missar efter Benghaziattacken. En episod där det finns flera legitima och obesvarade frågor och där republikanerna på riktigt tror att de kan få presidenten i gungning, speciellt med tanke på att den sista debatten på måndagen handlar helt och hållet om utrikespolitik.
Istället handlar den politiska debatten här i USA idag om kvinnor, ett område där Obama är stark. Och varför gör den det? Jo för att Romney uttryckte sig något lustigt i tisdagens debatt. När Romney ville övertyga tittarna om sin starka jämställdhetsattityd som guvernör i Massachusetts, sa han följande;

-Jag tog kontakt med kvinnogrupper för att be dem hjälpa mig hitta kvalificerade kvinnor. De kom tillbaka med hela mappar fulla av kvinnor.
http://www.youtube.com/watch?v=qX6fBP4kDac&noredirect=1

Det tog inte många sekunder innan Romneys kvinnomappar hade satte den sociala cyberstratosfären i helspinn. http://www.sfgate.com/politics/article/Binders-full-of-women-sweeps-social-media-3957833.php

Folk frågade sig snabbt hur en mapp full av kvinnor egentligen ser ut? Andra konstaterade att playboykungen Hugh Hefner säkert också har sina egna kvinnomappar. I andra environger undrade man hur det inte redan tidigare fanns några kvinnor i Romneys innersta krets som kunde ha hjälpt honom att hitta andra kvalificerade kvinnor. Var kvinnor för honom någonting som man kunde välja i en mapp lika enkelt som kontorsmöbler?

Personligen tror jag att Romneys kommentar var välmenande, men klumpig. Hans motståndare tror att den också var avslöjande. De har tagit den som ett bevis på en konservativ och arkaisk kvinnosyn som frodats och mått väl i de manliga styrelserummen. Romney gjorde inte saken bättre för sig när han strax efter mappkommentaren igen försökte visa sin sympati för kvinnor. Han talade om sin stabschef(en kvinna märkväl) som berättade för honom att hon måste vara hemma i tid för att laga mat åt sina barn, och hur Romney hade stor förståelse för hennes situation. Vackert tänkt, Mitt, men varför kunde inte hennes man fara hem tidigt för att laga den där maten åt barnen, frågar sig en hel del av de obundna kvinnor i mitten av väljarfältet som ännu funderar vem de ska rösta på.

Man kan ju kanske tycka att mappincidenten blåsts upp oproportionerligt. Det händer så med det mesta här. Hursomhelst har den gett Obama en naturlig öppning för att fråga varför Romney inte tagit ställning för ”Lily Ledbetter act” , den första lagen som Obama stiftade och som handlar om lika lön för lika arbete oavsett kön. Eller varför Romney sagt att han stöder chefens rätt att bestämma huruvida preventivmedel ska ingå i den sjukförsäkring som arbetsgivaren förser den kvinnliga arbetstagaren med.
När Romney talar om ekonomi får han fler kvinnor på sin sida. När debatten spårar in på olika varianter av jämställdhet är han på hal is.

, ,

Kommenteringen är stängd.