Okategoriserade

Romney vinner

5 Nov , 2012, 08.27 juribonsdorff

 

Hade du kanske tänkt bänka dig framför CNN på valnatten för att följa med silverskägget Wolf Blitzer referera rösträkningen i det gastkramande spännande amerikanska presidentvalet. Spoileralert!! Pax Americana kan avslöja resultatet redan nu. Ett dygn innan vallokalerna ens har öppnat. USA:s nästa president heter Mitt Romney. Pax Americana har kommit till den tvärsäkra slutsatsen genom…hm..att se på amerikansk fotboll. Washington Redskins, Pax Americanas favoritlag, förlorade nämligen(igen) igår efter en svag insats mot Carolina Panthers, och enligt den så kallade Redskinsregeln betyder det att Romney flyttar in i Vita huset i januari. Redskinsregeln lyder såhär: Om Redskins vinner sin sista hemmamatch före valet går segern till det partiet som innehar presidentposten. I det här fallet demokraterna och Barack Obama. Om Redskins förlorar får det partiet som icke besitter vita huset smaka segerns sötma. I det här fallet Republikanerna och Romney. Och som sagt, 21-13 till Panthers. Romney blir president. Fullständigt skräpprat? Jo, visst, men… med ett undantag har regeln hållit streck i 72 år.

Omöjligt är det inte i år heller. Sneglar man på något mer vetenskapliga fakta ser man att Obama leder Romney med 47,9 % mot 47.4%. Detta är ett medeltal av en rad nationella mätningar. 4,7 % procent skulle enligt denna matematik inte ha beslutat sig ännu. Dessa obeslutsamma väljare jagade både Romney och Obama under veckoslutet i några få delstater.
Enligt RealClearPolitics visar opinionsmätningar att Obama nu har 201 säkra eller sannolika elektorsmandat, medan Romneys siffra är 191. 270 behövs för seger. De resterande 146 elektorsmandaten finns i elva delstater, där utgången är helt oviss. I nio av dessa elva leder Obama enligt mätningar. Redskinsregeln kanske ändå inte håller i år. Men marginalen är i många fall försumbar, definitivt inom ramen för alla möjliga felmarginaler. Valdagen avgör. Kandidaten med de aktivare anhängarna vinner. Snart vet vi vem det är.

, ,

Kommenteringen är stängd.