Okategoriserade

Slutsnackat. Rösta!

6 Nov , 2012, 08.02 juribonsdorff

 

På söndagen såg jag åtta kampanjtillställningar i TV. Fyra tal av Obama och lika många av rivalen Romney. De höll ordagrant identiska tal på varje hållplats. Jag gjorde det för att mitt jobb på EBU kräver det. Jag är visserligen en storkonsument av amerikansk politik. Av fri vilja. Två kampanjfester för vardera hade varit ok. Nu blev det dubbelt upp och total överdos. Jag kunde knappast hålla tillbaka kväljningarna. Jag är ganska säker på att det amerikanska folket börjar känna likadana symptom. Efter en miljon tv-reklamer, tusentals kampanjtillställningar och en hutlös mängd debatter och intervjuer är det äntligen dags att rösta.

————————————–
Med primärvalskampanjer medräknat uppskattas hela val-cirkusen ha kostat sex miljarder dollar. Hutlöst, osmakligt och skandalöst. Kunde inte den amerikanska nationen bestämma sig för sin kandidat lite billigare? Kanske inte. Kom ihåg att det här är en nation som i år satte åtta miljarder dollar på Halloweengodis och kostymer.
————————————-
Men nu är det alltså äntligen dags. Fast 29 miljoner amerikaner har redan förhandsröstat i de 34 delstater som tillåter det. Förhandsrösterna har självfallet inte räknats ännu, men partitillhörighet uppges i många delstater i samband med röstningen. På basen av de uppgifterna har Obama ett försprång i flera vågmästarstater, men det sägs vara mindre än för fyra år sen, och republikanerna är traditionellt starkare på valdagen.

—————————————
Det är ingen nyhet att demokraterna i allmänhet och Obama i synnerhet har ett större stöd bland Hollywoodstjärnor än republikanerna och Romney. Igår tog Obama fram hela arsenalen av kändisar. Bruce Springsteen värmde upp Obama-anhängare i tre olika delstater och fick som tack åka Air Force One tillsammans med presidenten. Jay-Z, John Mellencamp, Katy Perry, Dave Matthews och Stevie Wonder skänkte Obama sina respektive insatser i olika viktiga delstater. Mitt Romney fick nöja sig med Kid Rock igår och Meat Loaf förra veckan.

—————————————–
Utgångsläget inför valdagen är i stort sätt oförändrat. Opinionsmätningarna visar hårfin fördel Obama, men i praktiken dött lopp. Ändå är Obama favorit vad gäller val-matematiken och elektorsmandaten. För fyra år sedan avgjordes valet redan kring midnatt på den amerikanska östkusten, det vill säga sjutiden på morgonen i Finland. Den här gången kan avgörandet dröja längre. Sannolikt är att en eller flera av vågmästardelstaterna blir så jämna att den armé av val-jurister som båda kampanjerna redan har fullt stridsfärdiga, ser sig berättigade att överklaga ett resultat som inte faller dem i smaken. Bara det inte blir ett nytt Florida 2000…

, ,

Kommenteringen är stängd.