Okategoriserade

Sista striden!

22 okt , 2012, 06.14 juribonsdorff

 

Aldrig tidigare har tv-debatterna spelat en så stor roll i valet av USA:s president. Kvällens utrikespolitiska debatt kan till och med fälla avgörandet. Den åsikten serverar Washington Posts veteranreporter Dan Balz i söndagens tidning. Han hänvisar dels till förra vinterns republikanska primärval, men också till framför allt den första debatten som blev som en katapult för Romney. Inför kvällens sista tv-debatt ligger bägge kandidaterna på 47 procent bland sannolika väljare.
Om man godtar antagandet att kvällens debatt kan bli avgörande borde President Obama känna sig lugn. Eller rättare sagt, det hade man trott ännu för ett par månader sedan. Enligt Pew Research Center, trodde 53 procent av amerikanerna i september att Obama var den bättre av kandidaterna att sköta utrikespolitiken. Bara 38 procent ansåg det samma om Mitt Romney. Nu är siffrorna 47 mot 43 till Obamas fördel.

Den viktigaste orsaken måste vara attacken mot USA:s konsulat i Benghazi. En terrorattack som dödade fyra amerikaner och vars efterdyningar öppnat dörren för kritik mot Obama. I en färsk tv-reklam som Romney anhängare finansierat frågar en mörk röst vad presidenten visste och när han viste det. Det handlar om när Obama visste att det handlade om en terrorattack och hur snabbt han gick ut med den informationen. Höll han tillbaka med den av politiska skäl? Varför gick USA:s FN-ambassadör Susan Rice ut med påståendet att det handlade om en spontan demonstration, fem dagar efter attacken, när det finns tecken på att underrättelseorgan ganska snabbt misstänkte terrordåd. Och om presidenten genast visste att det handlade om ett terrordåd, varför ansåg han sig kunna åka till Las Vegas dagen efter för att föra kampanj. Och andra sidan finns det också tecken på att underrättelseorganen inte hade tillräckligt trovärdig och pålitlig information för att kunna slå fast det ena eller det andra. Hur som helst finns det tillräckligt med frågetecken för Romeny att ta fasta på. Tillräckligt med ingredienser för att försöka kasta en skugga över presidentens handlande.

Romney kommer också att attackera Obamas Kina-, Iran-, Syrien- och Israelpolitik. Men det är svårt att se att Romney på de punkterna kunde få Obama i gungning. Romney har inte speciellt trovärdiga alternativa lösningar. Libyen är hans bästa chans. Och andra sidan kanske Romney inte alls behöver försöka golva Obama. Han har fortfarande medvind i kampanjen, och det kanske räcker för honom att försöka visa att väljarna inte tar en dumdristig risk om man ger honom ansvaret för nationens säkerhet.

, , , ,

Kommenteringen är stängd.