Okategoriserade

Obama den höjdsjuke!

8 okt , 2012, 07.50 juribonsdorff

 

Söndagen är den politiska analysens stora dag i USA. Då sitter proffstyckarnas grädda i TV-soffor på alla kanaler och tolkar veckans händelser. Men det samlade huvudskrapandet till trots uppstod igår ingen större konsensus över orsaken till Obamas flegmatiska och minst sagt frånvarande debattprestation förra veckan. Här kommer därför de tre bästa alternativa förklaringarna.

1. Brons går till komikern Bill Maher, som själv donerat stora pengar till Obamas kampanj. ”Jag gav presidenten en miljon dollar, och han verkar ha slösat hela summan på braj”

2. Silver går till Saturday Night Live som i sin tv-sketch antydde att Obama, efter att han i direktsändning hade avslöjat för hela nationen att debattdagen också var presidentparets bröllopsdag, insåg att han glömt köpa Michelle en gåva. Han var följaktligen både distraherad och livrädd.

3. Guldet går till Al Gore som påminde om att Denver, där debatten hölls, ligger 1,6 kilometer över havsytan och att Obama måhända led av höjdsjuka och därtill hörande koncentrationssvårigheter.

Allvarligt talat var debatten en katastrof för Obama och han ser redan ut att ha fått betala ett pris i de första opinionsmätningarna. Sedan den första tv-debatten 1960 har fem av sex sittande presidenter förlorat sin första debatt. Det kanske låter som en tröst för Obama. Tyvärr för hans del vann bara tre av de fem återval.

Mitt Romney känner sig hursomhelst uppenbart stärkt av debattsegern. Han har hittills valt att inte glänta på dörren till det han upplevt vara hans privata sfär. Under veckoslutet började han dock plötsligt berätta berörande historier om möten med dödssjuka medmänskor.I debatten fann han äntligen sin inre röst. Nu vill man tydligen smida medan järnet är varmt, och försöka totalrasera bilden av den kalla och själlösa mångmiljonären. Och idag sätter Romney-lägret i ytterligare en växel när kandidaten håller sitt stora utrikespolitiska tal. För en dryg månad sedan var Obama osårbar på den fronten. Nu vittrar Romney blod också där.

, , , ,

Kommenteringen är stängd.