Okategoriserade

Romneys revansch

4 okt , 2012, 06.56 juribonsdorff

 

Den som hade väntat sig en politisk cirkus i stil med de republikanska primärvalen i vintras fick minsann bli besviken. Så fort startpistolen ljöd rusade båda kandidaterna så djupt ner i fakta-träsket att mina barn som också bänkat sig snabbt lämnade soffan eller tog fram mobiltelefonen. Det här var en debatt för politiknördar. Frågan är om tittarsiffrorna höll sig konstanta igenom hela 90 minuterna. Mitt Romney hoppas nog att de gjorde det. Mannen som basar över en kampanj som nästan unisont karakteriserats som amatörmässig, gick knappt att känna igen. Sida vid sida med presidenten stod han rakryggad utstrålande en självsäkerhet som föga bleknade i jämförelse med Obamas. Kanske till och med tvärtom. Den kända expertkommentatorn David Gergen beskrev efteråt debatten som Romneys bästa någonsin. Här några iakttagelser.

1. Romney var aktiv, modig och självsäker utan att verka arg eller överivrig.

2. Han har kritiserats för att inte ha hållit sig till ekonomin i sin kampanj. Nu dundrade på med arbetslöshetsargumentet från första början.

3. Han pratade om skatter, statens roll och hälsovård så att man trodde att han trodde på sig själv, inte som den ideologilösa vindflöjel man porträtterat honom som. Det var som han skulle funnit sin inre röst.

4. Han attackerade lagom hårt, som när han undrade hur Obama kunde slösa två år på sin hälsovårdsreform när han borde ha koncentrerat sig på sysselsättningen. Eller när han frågade varför Obama valde att stöda grön energi för 90 miljarder dollar istället för att anställa lärare för samma summa.

—————————–

1. Obama däremot verkade aldrig riktigt energisk. Han kanske är rostig undrade någon tyckare efteråt. Det blir ju inte så många debatter i Vita huset. Garanterat har ingen ifrågasatt honom lika skarpt ansikte mot ansikte på fyra år som Romney gjorde nu.

2. Det är helt klart svårt att efter fyra år försvara en svag ekonomi med argumentet att han blev tilldelade dåliga kort när han kom till spelbordet, eller att det kunde ha varit ännu värre med motståndarens politik. Även om det vore sant.

3. Obama kan hålla tal, men kan han debattera? Han har anklagats för att låta som en professor. Tidvis gjorde han det i natt.

4. Obama var tandlös. Hans kampanj har använt månader och miljoner för att måla upp en bild av den svarta utsugarkapitalisten Romnney. Nu nämnde Obama inte med ett ord den ökända 47 % – kommentaren, Romneys skrattretande låga skatter eller schweiziska bankkonton. Fightern Obama var frånvarande.

Det var utan tvekan en bra kväll för Romney. Tillräckligt bra för att vända trenden? Det får vi se om några dagar.

, , , ,

Kommenteringen är stängd.