Okategoriserade

Republikansk skenhelighet

14 Nov , 2013, 22.43 juribonsdorff

 

Äntligen! Efter veckor av brutal kritik, trädde President Obama fram inför Vita husets presskår och talade ut om den katastrofalt misslyckade starten för hans hälsovårdsreform, bättre känd under namnet Obamacare.

-Vi klåpade, sa presidenten som talade i en sällsynt ödmjuk ton.

Han talade som en man som slutligen nått fram till insikten om att starten för den historiska reformen blev sämre än någon någonsin hade kunnat ana. Webbsidan där folk förväntas köpa nya försäkringar fungerar fortfarande inte som den borde och förtroendet för Obama är i botten efter att han gav det ogrundade löftet om att folk ska få hålla sina gamla försäkringar om de är nöjda med dem. Det löftet visade sig inte hålla när det kom till kritan. På presskonferensen på torsdagen lovade han delvis rätta till den missen.

Obama sitter just nu med en stor politisk blåtira och hans reform är i häftig gungning. Hans parti har tagit stryk och alla stackars demokratiska kongressledamöter som i valet nästa höst ska försvara Obamacare är både rädda och förbannade. Det ironiska i det hela är att republikanerna, som nu myser och gnuggar sina händer, inte med sitt tyngsta politiska artilleri lyckades få den minsta lilla skråma på reformen. Att Obamacare nu blöder är självförvållat. Ett politiskt vådaskott.

Det är helt möjligt att problemen om ett år eller två är bortglömda och nationen för det mesta tillfreds med reformen. I politiken ändrar realiteterna snabbt. Minns ni hur republikanerna dömdes till undergång för en månad sen när statsapparaten stängdes på grund av deras okloka politik. Hur det än blir med Obama och hans reform, är det skäl att minnas, att problemen nu har att göra med ett försök att lyfta USA från ett tillstånd där miljoner mänskor lever i konstant rädsla för att ruineras av sjukdom. Vare sig man gillar reformen eller inte är det bra att minnas att den är ett försök att omvandla USA till ett land som också tar hand om de svaga i samhället. Ett steg från barbari till civilisation. Till dags datum har republikanerna visat föga intresse för att ens försöka uppnå samma mål.

Kommenteringen är stängd.